Halloweens opprinnelse kan spores tilbake til antikken

Visa Betaling Visa Betaling

Halloweens opprinnelse kan spores tilbake til antikken. - Skrevet av Jeanne

De fleste peker på Samhain, en keltisk festival som feiret slutten av høstsesongen. Gjennom tidene utviklet høytiden seg, og tok på seg en kristen påvirkning, en europeisk myte og amerikansk forbrukerisme. I dag feires Halloween med triksing, kostymer, gresskar-lamper og skumle filmer - alt som sannsynligvis ville være ugjenkjennelig for de som deltok i feiringen fra begynnelsen.

Gamle keltere, som levde for 2000 år siden i området som nå er Irland, Storbritannia og Nord-Frankrike, markerte Samhain ved midtpunktet mellom høstjevndøgn og vintersolverv. I løpet av denne tiden av året ble ildstedbranner i familiehjem liggende for å brenne ut mens innhøstingen ble samlet. Etter at innhøstingsarbeidet var fullført, slo alle seg seg sammen med druideprester for å tenne en fellesskapsild ved å bruke et hjul som ville forårsake friksjon og gnistflammer.
Hjulet ble ansett som en representasjon av solen og ble brukt sammen med bønner. Storfe ble ofret, og deltakerne tok en flamme fra fellesbålet tilbake til hjemmet sitt for å tenne peisen på nytt.

Kelterne mente at barrieren mellom den fysiske og den åndelige verdenen var mere åpen under Samhain. Det var forventet at forfedre kunne krysse over i løpet av denne tiden også, og kelterne kledde seg ut som dyr og monstre slik at feer ikke ble fristet til å kidnappe dem.

Tidlige tekster presenterer Samhain som en obligatorisk feiring som varer i tre dager og tre netter der samfunnet ble pålagt å vise seg for lokale konger eller høvdinger. Unnlatelse av å delta ble antatt å resultere i straff fra gudene, vanligvis sykdom eller død.

Det var også et militært aspekt ved Samhain i Irland, med festival troner forberedt for soldater. Alle som begikk en forbrytelse eller brukte våpnene sine under feiringen, sto overfor en dødsdom.

På 700-tallet etablerte den katolske kirke 1. november som allehelgensdag, en dag til minne om alle kirkens helgener.
På 900-tallet hadde kristendommens innflytelse spredt seg til keltiske land, hvor den gradvis blandet seg med og fortrengte eldre keltiske ritualer.
I år 1000 e.Kr. gjorde kirken den 2. november til Alle sjelers dag, en dag for å hedre de døde. Det er en utbredt oppfatning i dag at kirken forsøkte å erstatte den keltiske festivalen for de døde med en relatert, kirkegodkjent høytid.

I løpet av mange århundrer har de tre høytidene – Allehelgensdag, Allesjelers dag og Samhain – i hovedsak slått sammen til én: Halloween.
(Den katolske kirke anerkjenner fortsatt Allehelgensdag og Allesjelers dag den i dag, og noen Wiccans og keltiske rekonstruksjonister minnes Samhain.)

I England og Irland under feiringen av Allehelgensdag og Allesjelers dag, besøkte de fattige husene til rikere familier og mottok bakverk kalt sjelekaker i bytte mot et løfte om å be for sjelene til huseiernes døde slektninger. Praksisen ble senere kjent som "sjelelig", og ble senere tatt opp av barn, som gikk fra dør til dør for å be om gaver som mat, penger og øl - en tidlig form for triksing.

Praksisen med å skjære ansikter i grønnsaker ble assosiert med Halloween i Irland og Skottland rundt 1800-tallet. Gresskar lampen stammer fra en irsk myte om en mann med kallenavnet "Gjerrige Jack", som lurte Djevelen og ble tvunget til å streife rundt på jorden med bare et brennende kull i en nepe, for å lyse opp veien han slapp hverken inn I himmelen eller I helvete. Folk begynte å lage sine egne versjoner av Jacks lykter ved å skjære ut skumle ansikter i neper eller poteter og plassere dem i vinduer eller i nærheten av dører for å skremme bort Gjerrige Jack og andre vandrende onde ånder.

Fordi kelterne mente at barrieren mellom verdener kunne brytes under Samhain, forberedte de ofringer som ble liggende utenfor landsbyer og åkre for feer, eller Sidhs.

1800-tallet: Halloween kommer til Amerika – Med unntak av katolsk-dominerte Maryland og noen andre sørlige kolonier, var Halloween-feiringen ekstremt begrenset i det tidlige Amerika, som stort sett var protestantisk.
Det var ikke før på midten av 1800-tallet at nye innvandrere – spesielt de millioner av irere som flyktet fra den irske potetsulten – bidro til å popularisere feiringen nasjonalt.

Disse immigrantene feiret som de gjorde i hjemlandet – spesielt ved å gjøre skøyerstreker. På slutten av 1800-tallet inkluderte vanlige Halloween-triks å plassere bondevogner og husdyr på låvetak, rive opp grønnsaker i bakgårdshager og velte uthus.
På begynnelsen av 1900-tallet var hærverk, fysiske overgrep og sporadiske voldshandlinger ikke uvanlig på Halloween.

Noen spesifikke monstre ble assosiert med mytologien rundt Samhain, inkludert en formskiftende skapning kalt en Pukah som mottar innhøstingsoffer fra åkeren. Lady Gwyn er en hodeløs kvinne kledd i hvitt som jager nattevandrere og ble ledsaget av en svart gris.

Dullahanen dukket noen ganger opp som uskyldige skapninger, noen ganger hodeløse menn på hester som bar hodet. Når de rir på hester med flammeøyne, var utseendet deres et dødsvarsel for alle som møtte dem.

En gruppe jegere kjent som Faery Host kan også hjemsøke Samhain og kidnappe mennesker. Lignende er Sluagh, som ville komme fra vest for å gå inn i hus og stjele sjeler.

Myter om Samhain
En av de mest populære Samhain-historiene som ble fortalt under festivalen var "Det andre slaget ved Mag Tuired", som skildrer den siste konflikten mellom det keltiske pantheonet kjent som Tuatha de Danann og den onde undertrykkere kjent som Fomor. Mytene sier at slaget utspilte seg i løpet av Samhains periode.

Legg igjen en kommentar