Portulakk

Hei alle sammen, godt nyttår!!! I dag bringe jeg fra min hage som vanlig, den fantastiske portulakk, vitenskapelig navn Portulaca oleracea, fra den Portulacaceae familien. Anlegget er opprinnelig fra India, Midtøsten og Sør-Europa og finnes nå verden rundt. Bladdene er deilig ferske eller kokte som spinat, i supper og saucer. Frø brukes til å lage brød. Blomstene og stengene er også spiselige.
Portulakk inneholder mer omega-3 enn resten av grønnsaker, og er også rik på vitaminer C, B, carotenoider, og mineraler som magnesium, kalsium, kalium og jern.
To typer beta-alkalin-pigmenter i anlegget, den rødaktige betacianinen (synlig i stengens fargestoffer) og det gule betaxanthinet (i blomstene og det lysgule i bladene) er kraftige antioksidanter og har antimutageniske egenskaper.
Dens aktive ingredienser inkluderer noradrenalin, kalsiumsalter, dopamin, eplesyre, sitronsyre, glutaminsyre, asparaginsyre, nikotinsyre, alanin, glukose, fruktose og sukrose.
Portulakk støtter leveren, brukes mot kreft, betennelse i urinsystemet og forstoppelse, og som øyedråper mot irritasjon.
Anlegget må ikke bruke i graviditet eller i svak fordøyelse.
Bladdene er også gode mot insektbiter, slangebiter, bacillær dysenter, sår, diaré, hemorroider, blødning etter fødsel og tarmblødning.
Sist men ikke minst brukes portulakk i magi som amulett til å bringe med seg dens medisinske egenskaper.
Jeg ønsker dere god helse som alltid, og alle gode ting i 2019!!!
Klem fra meg Augustina

Legg igjen en kommentar