Løvetann

Hei alle sammen! Løvetann, vitenskapelig navn Taraxacum officinale, fra den Asteraceae familien, er «Norges nummer 1 ugress», som en norske vennina hadde fortalt meg en gang 😉 Nei, seriøst, hele planten er svært næringsrik, med vitaminer, mineraler og fiber. Bladene, tilberedt eller rå, er en utmerket kilde av vitamin A, C og K. De inneholder også vitamin E, folat og små mengder av andre B-vitaminer. I tillegg gir løvetanngrønner jern, kalsium, magnesium og kalium.
Roten er rik på inulin, en karbohydrat som som støtter vekst og vedlikehold av en sunn bakteriell flora i tarmkanalen. Dette hjelper huden og derfor brukes som skin toner og mot akne. Sammen som haredylle, roten gjør en godt kaffesubstitut, og blomstene spises kokte eller brukes ferske til å lage vin.
En spesiell kombinasjon av løvetannrot og bladekstrakter av en annen urt som heter uva ursi tatt av munn ser ut til å redusere antall urinveisinfeksjoner hos kvinner. I denne kombinasjonen brukes uva ursi fordi det ser ut til å drepe bakterier, og løvetann brukes til å øke urinstrømmen. Denne kombinasjonen bør imidlertid ikke brukes langsiktig fordi det ikke er kjent om uva ursi er trygt for lengre bruk.
Løvetann brukes også til opprørt mage, tarmgass, gallestein, leddsmerte, muskelverk, eksem og blåmerker. Anlegget øker appetitt, urinproduksjonen og tarmbevegelsene. Effektiv også som blod tonic, mot diabetes, metennelse av mandler (tonsillitt), kreft, og til å behandle infeksjon, spesielt virusinfeksjoner.
Ønsker alle god helse og god jul!!!!!!!
Klem fra meg Augustina

 

Legg igjen en kommentar