En T bane tur

I går var jeg tur i byen, og på vei hjem så satte det seg en litt sliten men hyggelig mann ved siden av meg, Først litt nølende, men med et smil fra meg kom vi i prat og jeg fikk en del hans livs historie.

Praten begynte med at det var kaldt ute, ” været er jo alltid en samtale åpner” og han var så glad han hadde fått kjøpt seg kjøkkenvifte til leiligheten sin, først leiligheten han hadde eid i hele sitt liv. Og det er var viktig da den som hadde vært der var fjernet. En lykkelig og glad og tilfreds mann for kjøkkenviften var viktig. Det skulle ikke gå brannalarm når han lagde mat lenger. For brannalarm hadde han fått montert. Det var hans engasjement og iver etter å følge leietakeres rettigheter og plikter som var viktig for han.

Man kunne se at det var en mann som hadde levd livet i sus og dus men som hadde fått orden på livet.

Det visste seg at vi begge hadde bodd noen år på samme sted i Oslo`s først drabantby. Han ble værende der i mange år – mens jeg flyttet ut derifra.

Han fortalte om sin mamma, hadde aldri hatt noen kontakt med sin pappa men snakket så inderlig godt og kjærlig om sin mamma, han skulle feire jul med henne. Det var avtalt at julen var hellig for dem og der hadde de inngått en avtale, den skulle man feire sammen bestandig.

Men i år hadde han et problem han passet hunden til en kompis, og bussen opp til hans mor tok ikke med hunder, så han måtte prøve og ta tog og få sitte på med en skolebuss videre på veien, han kunne jo ikke reise fra hunden som han var blitt så glad i, og han stolt nok heller ikke på at noen passet godt på den. Det kom jo frem at kompisen satt inne og sonet en dom.

Men hans optimisme til livet og gleden av livet var helt ubeskrivelig. Gleden av kjøkkenvifte og egen leilighet i alder ca. 45 år vil jeg tro var bare så fantastisk og gjorde et dypt inntrykk på denne damen her.

Han fortalte om tennene sine, det var tydelig en plage for han og at han hadde prøvd og få hjelp til og få ordnet på dem. Men det hadde han fått avslag på fortalte han, han hadde riktig nok etter ”medisinering og ditto” fått munntørrhet og hadde krav på ca 40 % avslag hos tannlegen, men det var allikevel et stort innhogg i den daglige økonomi og med egen leilighet og utgifter så gikk ikke det. For regninger først.

Ting vi tar for gitt de fleste av oss, leilighet, kjøkkenvifte og kunne gå til tannlegen. Det var en samtale som var utrolig åpen og ærlig og som også fikk meg til å tenke på at det er ikke gitt til oss alle her i livet, at det skal være enkelt.

Den samtalen gjorde godt, jeg lyttet han pratet og må si han hadde de utroligste nydelige og snille øyer og et godt smil. Det kom fra hjertet hans.

Han visste meg en del av sitt innerste, tanker og gleder og jeg var totalt ukjent for han. Men vi fant en kjemi på denne T- bane turen, og det er jeg glad for. Turen som varte i 25 min. var Nå har jeg alltid et smil med meg når jeg er ute, enten det er til Kong Salamon eller Jørgen hattemaker. Alle har sin historie. Men det er gjerne Jørgen Hattemaker som avleverer den.

Så det var nesten trist når han gikk av 2 stasjoner før meg. Jeg ønsket faktisk og bli bedre kjent med den positive og livsglade person som tydeligvis også ikke alltid hadde vært det slik som nå.

Men vi kjører samme strekning, så jeg håper jeg treffer han igjen. Da er det jeg som skal sette meg ved siden av han. Og jeg skal ikke nøle. Da får han en klem.

Det ble ønske om God Jul og ba han hilse sin mamma, i det han vendt ryggen til meg og gikk ut og hjem til leligheten sin.
Og jeg håper virkelig han får med hunden sin, og får julen med mamma.

Det var en tankevekker og den bør vi alle ha med oss hver eneste dag. Og tanken er at vi alle skal glede oss over det vi har og ta vare på det. Og kanskje ikke ønske oss i hjel. For lykken finnes den, den er i våre hjerter og vises i smilet.

Så derfor oppfordrer jeg også til og gi, noe som varmer en gave til en ukjent som varmer og betyr utrolig mye.

Kirkens Bymisjon - Gi din første middag i dag:
Gi en middag hver måned på SMS. Send kodeord MIDDAG til 2490(40 kroner). Beløpet belastes månedlig din telefonregning og betalingen kan stoppes når du selv ønsker. Første gave gir du i dag.

 

Legg igjen en kommentar